اوزون تراپی چیست؟ عوارض و مزایای اوزون درمانی
تاکنون نام اوزون تراپی یا اوزون درمانی را شنیدهاید؟ آیا میدانید این روش درمانی چگونه عمل میکند؟ اوزون تراپی یک روش درمانی جدید است که از گاز اوزون برای درمان بیماریهای مختلف و زخم در بدن استفاده میشود. در این مقاله از مجله سلامتی دکتر دکتر میخواهیم بدانیم که اوزون درمانی برای درمان بیماریها و مشکلات متعدد سلامتی مورد استفاده قرار میگیرد ولی آیا واقعا این روش برای سلامتی انسان مفید است؟ همچنین به معرفی فواید و عوارض اوزون تراپی بپردازیم.
اوزون تراپی برای درمان چه بیماریهایی استفاده میشود؟
اوزون درمانی یک روش نسبتا جدید برای درمان انواع بیماریهاست که برای گروهی از مشکلات پزشکی مانند مشکلات تنفسی، زخم پای دیابت، مو، دیسک کمر، سرطان، اثرات ضد التهابی و بسیاری موارد دیگر و عموما توسط دکتر طب فیزیکی استفاده میشود. تحقیقات در مورد اثر بخشی و ایمنی این روش درمانی هنوز ادامه دارد. در ادامه میخواهیم بیماریهایی که با اوزون درمانی قابل درمان هستند را به صورت کامل بررسی کنیم:
اوزون تراپی مو
از اوزون درمانی برای درمان ریزش و افزایش سلامت مو نیز استفاده میشود. اوزون تراپی رطوبت را در ساقه مو حفظ میکند و از این طریق باعث بهبود موهای آسیب دیده و خشک میشود. استفاده از محصولات اوزوندار تغذیه موها و کف سر را به دنبال دارد. همچنین اوزون تراپی یک روش درمانی برای وزی موها محسوب میشود. بعد از اوزون تراپی موهای شما نرم و براق خواهد شد.پیشنهاد میکنیم جهت آشنایی با ریزش مو و درمان آن ، مقاله ریزش مو چیست را در سایت دکتردکتر حتما بخوانید.
اوزون درمانی برای دیسک کمر
دیسک کمر و گردن جزو مشکلات سلامتی رایج در میان مردم هستند که امروزه روشهای جدیدی برای درمان آنها کشف شده است. درمان علائم دیسک کمر و گردن از کاربردهای اوزون درمانی است. برای کاهش درد و ترمیم دیسک، اوزون را با مقدار و علظت مشخصی در نواحی خاص تزریق میکنند و از این طریق، تورم ریشه عصب کاهش پیدا میکند و فشار ناشی از دیسک کم میشود. میزان موفقیت این روش درمانی، بیشتر از 80 درصد است.
رتروز زانو
اوزون تراپی گلبولهای قرمز خون را فعال میکند و با این کار آزادسازی اکسیژن در بدن بهبود مییابد. با تزریق اوزون در بدن آرتروز زانو درمان میشود. تزریق اوزون از طریق مفصل و با سرنگهای مخصوص و ظریف انجام میگیرد. اوزون تراپی برای درمان آرتروز زانو درد زیادی ندارد و فقط هنگام فرو بردن آمپول در مفصل، کمی درد حس میشود.
تنگی کانال نخاع
یکی دیگر از کاربردهای اوزون درمانی ، درمان تنگی کانال نخاع است. در برخی از افراد به صورت مادرزادی یا اکتسانی کانال نخاع تنگتر از حالت عادی است. کوچک بودن فضای نخاع باعث بروز مشکلاتی مانند کمردرد، گردن درد، دیسک کمر و دیسک گردن ایجاد میشود. برای درمان تنگی کانال نخاع، غیر از عمل راه دیگری هم هست. با اوزون تراپی میتوانید به درمان این مشکل بپردازید. اوزون تراپی برای درمان تنگی کانال نخاع از روش تزریق سرخرگی استفاده میشود.
درمان سرطان با اوزون تراپی
یکی از روشهای نوین برای درمان سرطان، اوزون درمانی است. اوزون تراپی باعث افزایش اکسیژن در بدن میشود و به دنبال این وضعیت، سلولهای بدخیم موجود در قسمتهای مختلف بدن از بین میروند. محل تزریق اوزون با توجه به بافت سرطانی متفاوت است. مثلا برای درمان سرطان کبد، تزریق از طریق سیاهرگ باب کبدی و برای دیگر سرطانها از طریق بازو انجام میشود.
تخصص طب فیزیکی، شاخهای از پزشکی است که کاهش عملکرد فیزیکی و کیفیت زندگی ناشی از شرایط جسمی خاص را پیشگیری، مدیریت و درمان میکند. این تخصص، بر بهبود و بازگرداندن عملکرد حرکتی و استقلال فردی بیماران پس از آسیبها، بیماریها یا جراحیها تمرکز دارد. در تخصص توانبخشی و طب فیزیکی، از تکنیکهای الکتروتراپی، تمرینات فیزیکی، درمانهای دستی و وسایل کمکی برای بهبود شرایط این بیماران استفاده میشود.
فواید اوزون تراپی
اوزون درمانی فواید و مزایای زیادی دارد که امروزه مورد توجه واقع شده است. اوزون درمانی به عنوان یک درمان موثر برای طیف گستردهای از بیماریها شناحته شده است. این روش میتواند در درمان بیماریهای خود ایمنی، سرطان، اختلالهای گردش خون، سم زدایی، عفونتهای قارچی، عفونتهای ویروسی و باکتریایی موثر باشد.
این روش نیاز به جراحی و دارو ندارد و یک درمان کم توجهی به شمار میآید. اوزون تراپی را میتوان با سایر روشهای درمانی ترکیب کرد. در واقع اوزون تراپی میتواند به تسریع روند بهبودی پس از جراحی و تقویت سیستم ایمنی بدن برای مبارزه با عفونت در صورت انجام شیمی درمانی کمک کند.
اوزون یک مولکول اکسیژن است که برای درمان آسیبهای ورزشی، کمردرد، درد مفاصل، آرتریت و … مورد استفاده قرار میگیرد. همچنین اوزون تراپی یک درمان ترمیم کننده است، به این معنی که از مکانیسمهای خود بدن برای تحریک و تقویت التیام استفاده میکند. اوزون تراپی میتواند سلولها را تحریک کند تا تکثیر شوند، به سلولهای بنیادی بدن شما سیگنال دهد تا در ناحیه درمان حرکت کنند و توانایی سلولها را برای مقابله با استرس اکسیداتیو بهبود بخشد. اوزون تراپی همچنین میتواند جریان خون را در ناحیه درمان بهبود بخشد، تخلیه لنفاوی را افزایش داده و التهاب را کاهش دهد. شما میتوانید برای کسب اطلاعات بیشتر درباره اوزون تراپی به https://drdr.ir/mag/ozone-therapy/ در مجله سلامت دکتردکتر مراجعه نمایید.
خطرات و عوارض اوزون تراپی
آیا از عوارض اوزون تراپی باخبر هستید؟ اوزون تراپی امروزه به صورت گسترده انجام نمیشود و انجام آن هم با خطراتی همراه است. گاز اوزون مقدار اتمهای غیر معمولی دارد که باعث ناپایداری آن میشود. زمانی که یک گاز ناپایدار باشد، رفتارهای آن هم غیر معمول و غیر قابل پیش بینی خواهد بود.
پزشکان هنگام انجام اوزون تراپی باید اقدامات احتیاطی و ایمنی را به خوبی انجام دهند. اوزون باید در مقدار مناسب استفاده شده و به هیچ عنوان نباید تنفس شود. اگر گاز اوزون وارد دهان، بینی و یا چشمها شود، عوارض اوزون تراپی شامل موارد زیر خواهد بود:
- سوزش
- سرفه
- حالت تهوع
- استفراغ
- سر درد
هر چه قرار گیری در برابر گاز اوزون بیشتر باشد، مشکلات تنفسی جدیتری رخ خواهد داد. دیگر عوارض اوزون تراپی شامل موارد زیر است:
تحریک ریهها و جمع شدن مایعات: در سال ۲۰۱۹ سازمان غذا و داروی آمریکا در مورد تنفس اوزون هشدار داد و اعلام کرد که تنفس اوزون منجر به تحریک ریهها و جمع شدن مایعات در آن میشود و همین مسئله تنفس را با دشواری رو به رو خواهد کرد.
Herxheimer reaction : افرادی که تحت درمان اوزون تراپی قرار میگیرند، بعضی اوقات به واکنش یاریش-هرکسهایمر (Herxheimer reaction)دچار میشوند. این حالت باعث میشود که فرد علائم شبه آنفولانزا پیدا کند و در نهایت در کوتاه مدت شرایط بیمار سختتر خواهد شد.
پیچش و باد شکم: در برخی از انواع اوزون تراپی گاز اوزون به درون بدن از طریق رکتوم و یا مقعد وارد میشود. در این شرایط ممکن است بیمار احساس ناراحتی، پیچش شکم و احساس نیاز برای دفع گاز داشته باشد. این دسته از عوارض جانبی موقتی هستند.
زمانی که اوزون تراپی به صورت درون وریدی و با دوز بالا و در مدت زمان طولانی انجام شود هم مشکلات قابل توجهی رخ میدهد. پیش از انجام این روش با پزشک خود مشورت کنید و عوارض اوزون تراپی را با فواید احتمالی به دقت بسنجید.
برگرفته از سایت دکتردکتر(https://drdr.ir/)