بررسی انواع ترک پوستی و روش های درمانی برای آن

بررسی انواع ترک پوستی و روش های درمانی برای آن

کشیدگی پوست باعث ایجاد خطوطی روی پوست تحت عنوان ترک پوستی می‌شود. ترک پوستی یا استریا، اغلب در دوران بارداری و دوران کاهش و افزایش وزن به اَشکال مختلف و انواع ترک پوستی نمود پیدا می‌کند. استرچ مارک در ابتدا به‌صورت ترک پوستی قرمز بوده که با گذر زمان به ترک پوستی سفید تبدیل خواهد شد. علت ترک پوستی را می‌توان در تغییرات هورمونی، افزایش وزن سریع، ژنتیک و استفاده از کرم‌های کورتیکواستروئید یافت.

نواحی شکم، ران، بازو و سینه از شایع‌ترین محل ایجاد ترک پوستی هستند. دکتر پوست برای درمان ترک پوستی، لایه‌برداری، لیزر، کرم‌های مخصوص و در برخی موارد جراحی را پیشنهاد می‌دهد. با وجود اینکه، درمان و حتی پیشگیری از ترک پوستی باعث حذف کامل ترک‌ها نمی‌شود، اما می‌تواند تا حدود قابل‌قبولی ترک‌ها را کاهش دهد. ورزش منظم، کنترل وزن و مرطوب نگه داشتن پوست از موثرترین روش‌های پیشگیری از ترک پوست هستند.

بررسی انواع ترک پوستی و روش های درمانی برای آن

ترک پوستی چیست؟

ترک پوستی یا استرچ مارک، خطوط یا نوارهایی هستند که به دلیل کشیدگی سریع پوست ایجاد می‌شوند. این ترک‌ها، معمولا در دوران بارداری، افزایش یا کاهش وزن شدید یا رشد سریع در دوران بلوغ رخ می‌دهند که پوست به سرعت کشیده می‌شود. فیبرهای کلاژن و الاستین در لایه‌های عمیق پوست برای حفظ انعطاف و استحکام پوست نقش دارند، اما در مواقع کشش ناگهانی، پاره شده و این شکستگی‌ها به شکل ترک‌های پوستی ظاهر می‌شوند. رنگ این ترک‌ها، در ابتدا قرمز یا بنفش است، اما با گذر زمان به سفید یا نقره‌ای تبدیل می‌شوند.

ترک پوستی با چه علائمی همراه است؟

ترک‌ پوستی، به صورت خطوط فرورفته‌ای روی پوست ظاهر شده و معمولا با تغییر رنگ همراه است. علائم رایج همراه با ترک پوستی، شامل موارد زیر هستند:

  • تغییر رنگ؛ ترک پوستی در مراحل اولیه به رنگ‌های قرمز، بنفش، صورتی، یا حتی آبی و سیاه دیده می‌شود. با گذر زمان، این ترک به رنگ‌های نقره‌ای یا سفید تغییر رنگ می‌دهد.
  • خارش؛ گاهی در ناحیه‌ای که ترک پوستی ایجاد شده، احساس خارش می‌کنید. این اتفاق، به دلیل کشیدگی و نازک شدن پوست است.
  • تحریک‌پذیری؛ پوست در ناحیه‌های ترک خورده حساس‌تر شده و به تماس یا مالش واکنش نشان می‌دهد.
  • خشکی پوست؛ ترک پوستی پوست را خشک و زبر کرده که به مرطوب‌کننده‌ها و کرم‌های تسکین‌دهنده نیاز پیدا می‌کند.
  • درد یا حساسیت؛ گاهی، به‌ویژه هنگام کشش سریع پوست یا در دوره‌هایی مثل بارداری، افراد احساس درد یا ناراحتی خفیف در ناحیه ترک‌ها احساس می‌کنند. اگرچه این موضوع نادر بوده و در بیشتر موارد، ترک‌های پوستی، بی‌درد هستند.

این علائم همراه با استرچ مارک، اغلب جنبه ظاهری و احساسی داشته و به ندرت با مشکلات جدی فیزیکی همراه هستند؛ مگر در شرایط خاص مثل التهاب یا عفونت که به مراقبت‌های پزشکی نیاز دارند. در این شرایط حتما باید به متخصص پوست مراجعه کنید.

چرا ترک پوستی ایجاد می‌شود؟

ترک پوستی، به دلایل مختلفی همچون تغییرات سریع در حجم بدن و از دست دادن خاصیت الاستیکی پوست رخ می‌دهد. این ترک‌ها، بیشتر در نواحی‌ای از بدن ظاهر می‌شوند که پوست کشیده شده یا فشاری به آن وارد می‌شود. در ادامه، به مهم‌ترین دلایل ایجاد انواع ترک پوستی اشاره کرده‌ایم:

  • افزایش یا کاهش سریع وزن؛ ایجاد ترک پوستی در اثر کشیدگی و انقباض سریع پوست هنگام افزایش یا کاهش وزن ناگهانی
  • بارداری؛ ایجاد استرچ مارک در دوران بارداری، به‌خصوص در سه‌ماهه سوم، به دلیل کشیده شدن پوست شکم به دلیل رشد جنین و افزایش حجم بدن مادر
  • دوران بلوغ؛ ایجاد ترک پوستی در دوران بلوغ به دلیل رشد سریع بدن، به‌خصوص در مناطق مانند ران‌ها، سینه‌ها، و کمر
  • عوامل ژنتیکی؛ افزایش احتمال ایجاد ترک پوستی به دلیل وجود سابقه ابتلا به ترک‌های پوستی در خانواده
  • مصرف کورتیکواستروئیدها؛ ایجاد ترک‌های پوستی به دلیل کاهش تولید کلاژن و کاهش الاستیسیته پوست با مصرف کرم‌ها یا داروهای حاوی کورتیکواستروئید
  • بیماری‌های مرتبط با غدد درون‌ریز؛ ایجاد استرچ مارک به دلیل تولید بیش از حد هورمون کورتیزول هنام ابتلا به بیماری‌هایی مانند سندرم کوشینگ
  • عضله‌سازی سریع؛ ابتلا به ترک پوستی بدنسازی به دلیل افزایش سریع حجم عضلات به‌ویژه در ورزشکاران حرفه‌ای و بدنسازان

پیشگیری کامل از ابتلا به استرچ مارک دشوار است؛ اما برخی از انواع درمان ترک پوستی و اقدامات پیشگیرانه مانند استفاده از مرطوب‌کننده‌های حاوی ویتامین E، رتینوئیدها و هیالورونیک اسید به کاهش شدت ترک‌ها کمک می‌کند.

خدمات دکتر پوست و مو و زیبایی متنوع است. دکتر پوست، پزشکی است با تخصص در درمان بیماری‌هایی که پوست، مو و ناخن‌ها را تحت تاثیر، قرار می‌دهند. متخصص پوست و مو، می‌تواند بسیاری از شرایط مختلف مانند آکنه، شوره سر، اگزما و سلولیت را تشخیص بدهد و درمان کند. با آگاهی از اینکه تخصص پوست و مو چیست (https://drdr.ir/mag/what-is-dermatology/)  و در زمینه زیبایی چه اقداماتی از سوی پزشکان این رشته انجام می‌شوند، برنامه‌ریزی برای درمان ساده‌تر خواهد شد. این پزشک، علم استفاده از روش‌های تشخیصی و تجویز درمان‌های تهاجمی و غیر تهاجمی را دارد. درمان بیماری‌های پوستی، تنها با مراجعه به دکتر پوست، میسر می‌شو

بررسی انواع ترک پوستی و روش های درمانی برای آن

روش‌های خانگی درمان ترک پوستی

درمان خانگی ترک‌های پوستی، به بهبود ظاهر این ترک‌ها کمک می‌کند. هرچند که این ترک‌ها، به‌طور کامل از بین نمی‌روند؛ اما روش‌های خانگی درمان ترک پوستی، تقویت پوست و بهبود کشسانی آن را به دنبال دارد. در ادامه، به انواع روش‌های درمان خانگی ترک‌های پوستی پرداخته‌ایم:

  • استفاده از ژل آلوئه‌ورا؛ ژل آلوئه‌ورا به‌عنوان یک مرطوب‌کننده طبیعی‌ست که به تسکین و نرم کردن پوست کمک می‌کند. ماساژ روزانه این ژل روی ترک پوستی، با مرطوب نگه داشتن پوست، ظاهر ترک‌های پوستی را بهبود می‌دهد.
  • هیالورونیک اسید؛ محصولات حاوی هیالورونیک اسید به دلیل خواص مرطوب‌کنندگی قوی و تحریک تولید کلاژن برای پوست بسیار مفید هستند. این محصولات، در بهبود ترک‌های پوستی تازه نقش دارند.
  • روغن نارگیل و روغن زیتون؛ این روغن‌ها، به‌عنوان مرطوب‌کننده‌های طبیعی به پوست نفوذ کرده و آن را نرم می‌کنند. روغن نارگیل و زیتون برای کاهش خشکی و تقویت انعطاف‌پذیری پوست موثر هستند، اما تاثیرات آن‌ها بر ترک پوستی همچنان جای مطالعه بیشتری دارد.
  • استفاده از کره کاکائو؛ کره کاکائو به دلیل خاصیت مرطوب‌کنندگی عمیق، برای بهبود نرمی و لطافت پوست به‌ویژه برای ترک پوستی پیشنهاد می‌شود.
  • ویتامین E؛ مصرف موضعی ویتامین E به شکل کرم یا روغن باعث بهبود لطافت و تغذیه پوست می‌شود و ظاهر ترک‌ها را کاهش می‌دهد. این ویتامین، به‌عنوان یک آنتی‌اکسیدان قوی، از آسیب بیشتر پوست جلوگیری می‌کند.

زمان اثرگذاری درمان‌های خانگی ترک پوستی بسیار طولانی‌تر از درمان‌های پزشکی بوده و معمولا برای ترک‌های تازه کارآمدتر هستند.

برای درمان ترک پوستی باید به چه دکتری مراجعه کرد؟

برای درمان ترک پوستی ناشی از چاقی، بارداری و سایر انواع ترک پوستی، باید به متخصص پوست مراجعه کنید. دکتر پوست پس از تشخیص استرچ مارک، موثرترین درمان ترک پوستی متناسب با شدت و مرحله ترک پوستی شما را ارائه می‌دهد. این درمان‌ها شامل لایه‌برداری، لیزر درمانی، میکرونیدلینگ و جراحی میکرودرم‌ابریژن هستند. شما در مراحل اولیه ترک، به ترک پوستی قرمز مبتلا می‌شوید که درمان آن بسیار راحت‌تر است. اما اگر ترک‌های قرمز به ترک پوستی سفید تبدیل شوند، احتمال درمان آن‌ها کاهش می‌یابد.

برای دریافت خدمات زیبایی، بررسی وضعیت موها و مشکلات مو و بیماری‌های پوستی، مراجعه به دکتر متخصص پوست و مو ضروری است. این متخصصان خدمات متنوعی را ارائه می‌دهند که شامل تشخیص و درمان مشکلات پوستی، مراقبت از ناخن‌ها و انجام عمل‌های زیبایی است. پزشک پوست و مو در زمینه‌های مختلفی از جمله لیزر درمانی پوست، مراقبت از ناخن، رفع موهای زائد و تتو، درمان موخوره و ریزش مو، جوانسازی پوست و رفع چین و چروک، درمان لک پوست، درمان بیماری های پوستی تخصص دارد.

منبع : سایت نوبت آنلاین دکتردکتر(https://drdr.ir/)

نوشته‌های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *