برای گرفتگی گوش چه باید کرد؟ معجزه شستوشوی گوش
برای گرفتگی گوش چه باید کرد؟ قورتدادن، خمیازهکشیدن یا جویدن آدامس بدون قند میتواند به بازشدن لولههای استاش کمک کند. درصورتیکه این روشها مؤثر نبودند، میتوانید با گرفتن بینی و دهان بسته، بهآرامی هوا را از بینی بیرون بدهید؛ صدای پاپ نشاندهندۀ موفقیت شما در بازکردن گرفتگی است. این اتفاق زمانی رخ میدهد که لولههای استاش که بین گوش میانی و پشت بینی قرار دارند، مسدود شوند. این حالت معمولاً همراه با احساس فشار یا پُری در گوش، درد گوش، سرگیجه و شنوایی خفیف است. در بیشتر مواقع، این عارضه با کاهش التهاب از بین میرود؛ اما در صورت تداوم علائم یا درد شدید، مشاوره با پزشک ضروری است تا راهکارهای دیگری مانند دکونژستانت بینی یا در موارد شدیدتر، استفاده از لولههای تهویه را پیشنهاد دهد. برای دانستن سایر راههای مقابله با این مشکل در ادامه با ما همراه شوید.
برای گرفتگی گوش چه باید کرد؟
بسته به علت گرفتگی، روشهای متعددی وجود دارند که میتوانند مؤثر باشند. این اقدامات شامل روشهای خانگی و در برخی موارد، مشورت با پزشک است:
علت احتمالی گرفتگی گوش |
روشهای درمان |
نکات مهم |
تغییرات فشار هوا |
مانور والسالوا، مانور توینبی |
برای کاهش فشار در گوش میانی موثر است. |
سرماخوردگی یا آلرژی |
اسپری بینی، داروهای ضداحتقان، بخار درمانی |
کاهش تورم مجاری بینی و بهبود تهویه را در پی دارد. |
تجمع جرم گوش |
روغنهای نرمکننده (معدنی، کودک، پراکسید هیدروژن)، شستشوی گوش، ساکشن گوش |
نرم کردن جرم و تسهیل خروج آن از گوش. |
عفونت گوش |
داروهای تجویزی پزشک، بخار درمانی، کمپرس گرم |
درمان عفونت و کاهش التهاب. |
تجمع آب در گوش |
تغییر موقعیت سر، ساکشن گوش |
خارج کردن آب از گوش. |
مانورهای فشار برای بازکردن لولههای استاش
اگر علت آن تغییرات فشار هوا باشد، میتوانید از مانور والسالوا استفاده کنید. برای این کار، بینی خود را بگیرید، دهان را ببندید و بهآرامی از بینی نفس را بیرون دهید تا فشار ایجادشده به بازشدن لوله استاش کمک کند. مانور توینبی (بلعیدن با بینی گرفته) نیز به کاهش فشار کمک میکند.
استفاده از اسپری و ضداحتقانهای بینی: اسپریهای بینی و داروهای ضداحتقان برای گرفتگی ناشی از سرماخوردگی یا آلرژی مفید هستند. این داروها با کاهش تورم مجاری بینی به بازشدن لولههای استاش کمک میکنند.
روغنهای نرمکننده جرم گوش
در پاسخ به سؤال برای گرفتگی گوش چه باید کرد؟ میتوانیم جرم گوش را هم مقصر بدانیم. جرم گوش، گوش را با تمیزکردن کانال گوش و جلوگیری از ورود ذرات محافظت میکند. جرم گوش معمولاً نرم است؛ اما ممکن است سفت شود و در گوش انسداد ایجاد کند. تجمع بیشازحد جرم نیز میتواند به گرفتگی گوش منجر شود.
روغنهای معدنی، روغن کودک یا پراکسید هیدروژن میتوانند جرم را نرم و خروج آن را تسهیل کنند. چند قطره از این روغنها را در گوش خود بریزید، سر را برای ۱۰ تا ۱۵ ثانیه کج نگه دارید تا روغن به عمق گوش نفوذ کند. این عمل را بهمدت چند روز تکرار کنید تا جرم گوش خارج شود.
پراکسید هیدروژن یا کربامید پراکسید
این مواد در قالب قطره گوش موجود هستند و بهطور خاص برای حلکردن جرم گوش استفاده میشوند. پساز چکاندن در گوش، صبر کنید تا فرایند فیزینگ یا جوشش متوقف شود، سپس سر را صاف کنید.
شستوشوی گوش
اگر جرم گوش نرم شده باشد، شستوشو میتواند به خروج جرم کمک کند. این کار باید با دقت و توسط پزشک یا با کیتهای مخصوص انجام شود. در افرادی با پرده گوش آسیبدیده، لولههای گوش یا سیستم ایمنی ضعیف، از این روش نباید استفاده شود. شستشوی گوش در منزل میتواند راه حل سریع و راحتی جهت خارج کردن جرم گوش باشد. مرکز خدمات درمان در منزل یارا درمان با به کارگیری متخصصین متعهد و باتجربه امکان شستشوی گوش در منزل را فراهم کرده است. جهت دریافت خدمات می توانید با کارشناسان این مرکز در تماس باشید.
بخار و کمپرس گرم برای گرفتگی ناشی از عفونت یا آلرژی
بخار میتواند به شلشدن مخاط و کاهش گرفتگی کمک کند. میتوانید دوش آب گرم بگیرید یا بخار آب را استنشاق کنید تا مجاری بینی و گوش باز شود. همچنین، استفاده از کمپرس گرم روی گوش بهمدت ۵ تا ۱۰ دقیقه نیز میتواند تسکیندهنده باشد.
تغییر موقعیت برای خارجکردن آب
اگر علت گرفتگی گوش، تجمع آب باشد، میتوانید به طرف گوش گرفتهشده دراز بکشید تا آب بهطور طبیعی تخلیه شود. این روش ساده و مؤثر است.
غِرغِره با آبنمک
این روش به کاهش مخاط و بازشدن مجاری کمک میکند. مقداری نمک را در آب گرم حل و غرغره کنید تا مخاط بینی و گوش کاهش یابد.
به نقل از سایت سلامت اول درباره فواید غرغره کردن آب نمک:
از نظر علمی ثابت شده است که نمک به بیرون کشیدن عفونت از بافت های دهان کمک می کند و همزمان یک سد دفاعی از نمک ایجاد می کند جلوی ورود آب و عوامل بیماری زای مضر را به داخل بافت می گیرد. این ترکیب باعث می شود که غرغره آب نمک برای جلوگیری از ویروس ها و باکتری ها، کاهش احتمالی عفونت در دهان و گلو و تسکین التهاب در موارد خاص مورد استفاده قرار گیرد. استفاده از غرغره آب نمک و آبلیمو برای درمان التهاب گلو و چرک و عفونت ناشی از سرماخوردگی بسیار موثر و کاربردی می باشد.
ساکشن گوش
ساکشن گوش یک روش ساده جهت خارج سازی و حذف جرم گوش است در آن از دستگاه ساکشن، برای تمیز کردن گوش استفاده میشود. این روش توسط پزشکان گوش، حلق و بینی یا پرستاران تحت نظر پزشک انجام میشود. خوبی این روش این است که در منزل هم قابل انجام است.
به نقل از سایت یارا درمان درباره نحوه انجام ساکشن گوش در منزل:
دستگاه ساکشن گوش قابل حمل است و خدمات ساکشن گوش در منزل نیز قابل انجام است. ساکشن گوش صرفا توسط پزشک متخصص گوش و حلق و بینی در منزل انجام می شود. جهت انجام این خدمت پزشک متخصص در منزل بر بالین فرد حاضر می شوند. در ابتدا شرح حال فرد را ارزیابی می کنند و پس از معاینه ی عمومی، کانال گوش را بررسی میکنند تا علت گرفتگی مشخص شود. سپس با استفاده از دستگاه ساکشن که یک دستگاه مکش کوچک و کم فشار است، مکش لازم را ایجاد و جرم گوش را تخلیه می کنند.
دقت در تمیزکردن گوش و پرهیز از استفاده از گوشپاککن
گوش بهطور طبیعی به تمیزکردن خود میپردازد و استفاده مکرر از گوشپاککن میتواند جرم را به عمق گوش فشار دهد و انسداد ایجاد کند. تنها قسمت بیرونی گوش را با پارچهای مرطوب و گرم تمیز کنید.
درمان عفونتهای گوش
اگر گرفتگی گوش ناشی از عفونت باشد، درمان دقیق و سریع آن ضروری است. مصرف داروهای تجویزشده توسط پزشک و پیگیری علائم در صورت نیاز به مراجعه به پزشک کمک میکند تا از بروز عوارض جلوگیری شود.
در صورت تداوم علائم، تب، درد شدید یا کاهش شنوایی، مشورت با پزشک ضروری است تا علت دقیق مشکل مشخص و درمان مناسب تجویز شود.
سخن پایانی
در اینجا به بررسی این موضوع پرداختیم که برای گرفتگی گوش چه باید کرد؟ با استفاده از روشهای خانگی مثل مانورهای فشار، بخار، کمپرس گرم و نرمکنندههای طبیعی میتوان بسیاری از موارد گرفتگی را برطرف کرد. بااینحال در صورت تداوم علائم یا وجود درد و تب، مشورت با پزشک ضروری است تا از سلامت گوشها اطمینان حاصل شود و در صورت لزوم، درمانهای تخصصی تجویز شود. توجه به بهداشت و مراقبت صحیح از گوش، میتواند به جلوگیری از بروز مشکلات گوش و گرفتگیهای آزاردهنده کمک کند.
منبع:
https://www.healthline.com/health/why-does-my-ear-feel-clogged#treatments