green stool

مدفوع سبز رنگ نشانه چیست؟ نحوه درمان آن چگونه است؟

 green stool

اگر شاهد خروج مدفوع سبز از روده هستید، احتمالاً پای ماده‌ غذایی سبزرنگی به میان است که پیش‌تر مصرف کرده‌اید. برای مثال، اسفناج یا انواع دیگر سبزیجات باعث تغییر رنگ مدفوع می‌شوند. برخی از داروها یا مکمل‌هایی مانند مکمل آهن هم چنین نتیجه‌ای ایجاد می‌کنند. نوزادان هم معمولاً مدفوع سبز تیره دفع می‌کنند. به این مدفوع مکونیوم (meconium) می‌گوییم و علت آن هم مصرف شیر مادر است. در هر حال، باید علت مدفوع سبز را بشناسید و آن را پیگیری کنید. گاهی اوقات، نیاز به بررسی جدی وضعیت است. رنگ مدفوع گویای وضعیت سلامتی شما است. اگر به اسهال سبز دچار هستید یا علائم دیگری مانند درد روده، درد رکتوم یا تهوع و دل درد دارید، باید به دکتر گوارش مراجعه کنید.

علل ایجاد مدفوع یا اسهال سبز رنگ

مدفوع اصولاً به رنگ قهوه‌ای متمایل است. تغییر رنگ به مدفوع سبز شاید به این معنی است که دچار اختلال و انواع بیماری های گوارشی شده‌اید. البته امکان دارد که خوراکی و ماده غذایی سبزرنگی مصرف کرده باشید. مدفوع سبز یکی از عوارض جانبی رایج مصرف مکمل‌های آهن و برخی داروها هم هست و گاهی می‌تواند نشانه عفونت ویروسی باشد. ترشحات بیش از حد صفرا، یعنی مایعی که از کبد تولید می‌شود هم از دلایل ایجاد رنگ سبز در بافت مدفوع است.

علت مدفوع یا اسهال سبز نوزادان

مدفوع سبز نوزاد هم زیاد دیده می‌شود. از دلایل بروز چنین تغییر رنگی باید به کمبود یا فقدان باکتری‌های روده نوزاد اشاره کنیم. علت مدفوع سبز و چسبناک در کودکان متفاوت است

دلایل دیگری که باعث سبزشدن مدفوع نوزادان می‌شود، به این شرح است:

  • مدفوع سبز تیره (یا سبز-سیاه) در نوزادان معمولاً توسط مکمل‌های آهن یا شیر خشک غنی‌شده با آهن ایجاد می شود.
  • مصرف شیر خشک پروتئین هیدرولیز برای نوزادان که به شیر یا سویا حساسیت دارند استفاده می شود.
  • ابتلا به برخی مشکلات روده مانند انگل یا باکتری‌ها و ویروس‌ها هم مدفوع بچه‌ها را سبز می‌کنند.
  • نوزادانی که توانایی تحمل لاکتوز ندارند هم مدفوعی سبزرنگ دفع می‌کنند.

حساسیت به پروتئین‌های شیر، کمبود آنزیم‌های گوارشی یا سوء جذب کربوهیدرات هم می‌تواند باعث ایجاد مدفوع سبز در نوزادانی شود که با شیر خشک تغذیه می‌شوند.هرگونه تغییر در وضعیت مزاجی و دفع نوزادان را با پزشک درمیان بگذارید. فرقی نمی‌کند که دچار یبوست است یا اسهال سبز و…، در هر حال، باید با پزشک اطفال، اوضاع را بررسی کنید.

علت مدفوع سبز در کودکان

در نوزادان و کودکان بزرگ‌تر، مدفوع سبز می‌تواند به دلیل حساسیت به غذایی جدید یا عفونت ویروسی /باکتریایی باشد. اگر سؤال یا نگرانی در مورد مدفوع کودک خود دارید، با پزشک اطفال مشورت کنید. بخش مهمی از سلامت هر فرد و به ویژه کودکان، وابسته به شکل و شیوه مدفوع آن‌ها است. بروز اسهال یا یبوست، نشانه‌هایی از وجود مشکلی گوارشی هستند.

علت مدفوع سبز و چسبناک در کودک نوپا

در کودکان نوپا، مدفوع سبز رنگ و اسهال با بوی بد اغلب با دندان درآوردن همراه است. مدفوع سبز در کودکان نوپا معمولاً نشانه عفونت ویروسی است. برای جلوگیری از کم آبی ناشی از اسهال باید از مایعات اضافی برای جبران استفاده شود. اگر اسهال یا دفع مدفوع سبز با تب بالا همراه شود، سریعاً باید به پزشک اطفال مراجعه کنید.

علت مدفوع سبز در کودکان بزرگ‌تر

بچه‌ها اغلب غذاهایی مصرف می‌کنند که دارای رنگ‌های خوراکی هستند، از جمله رنگ سبز، بنفش، آبی و زرد، یا قرمز و آبی. این رنگ‌ها در مواد مطلوب و مورد پسند کودکان فراوان است. در نتیجه، علت بخش مهمی از تغییر رنگ مدفوعشان همین است. دلایل دیگری هم باعث بروز تغییر رنگ در مدفوع کودکان می‌شوند. برای مثال، مصرف مکمل آهن یا گاستریت ویروسی از این مواردند. کمبود آنزیم‌های گوارشی مانند عدم تحمل لاکتوز هم علت سبزشدن مدفوع در بچه‌ها هستند.

مدفوع سبز تیره در بزرگسالان

مدفوع غذای هضم شده است و اگر سبز باشد، یعنی غذاهایی سرشار از رنگدانه‌های سبز، آبی یا بنفش میل کرده‌اید. این رنگ‌ها می‌توانند مصنوعی یا طبیعی باشند. سبزیجات و خوراکی‌هایی با این رنگ، مدفوع را سبز می‌کنند. مصرف غذاهای آبی تیره یا بنفش هم گاهی منجر به مدفوع سبز می‌شوند؛ برای مثال زغال اخته، انگور و شیرین بیان. دلایل دیگری هم در این زمینه نقش دارند که در ادامه می‌خوانید.شما می‌توانید برای کسب اطلاعات بیشتر درباره مدفوع سبز رنگ https://drdr.ir/mag/green-stool/ در مجله سلامتی دکتردکتر مراجعه نمایید.

تخصص گوارش و کبد پزشکی است که به بررسی مشکلات و بیماری‌های مربوط به دستگاه گوارش و کبد می‌پردازد. پزشکان متخصص در حیطه گوارش به مشکلات اندام‌هایی توجه دارند که در فرایند بلع و دفع کاربرد پیدا می‌کنند. سیستم صفراوی بدن هم که صفرا و آنزیم‌های گوارشی را به روده‌ها می‌رساند، از سوی دکتر گوارش و کبد مورد مطالعه قرار می‌گیرد. پزشکان با تخصص در این زمینه، امکان استفاده از روش‌های متنوعی مانند کولونوسکوپی جهت تشخیص وضعیت بیماران را پیدا می‌کنند. با آگاهی از اینکه تخصص گوارش چیست و چه حیطه‌هایی را پوشش می‌دهد، در زمان بروز مشکلات مربوط به آن می‌توانید به‌موقع به متخصص مراجعه کنید.

مدفوع سبز

چه زمانی برای مدفوع سبز به پزشک مراجعه کنیم؟

اگر بیش از ۳ روز است که اسهال سبز دارید، باید حتماً به دکتر مراجعه کنید. پزشکی به شما کمک می‌کند که به خوبی می‌داند، تخصص گوارش و کبد چیست و علت مدفوع سبز را شناسایی می‌کند. اگر مدفوع سبز رنگ مزمن در شما با علائم شدیدتری مانند ناراحتی معده، وجود خون در مدفوع یا حالت تهوع همراه باشد، هم باید حتماً به دکتر مراجعه کنید. پزشک با معاینه شما و پرسش درباره داروهای مصرفی، رژیم غذایی و شرایط پزشکی‌تان به نتیجه می‌رسد. درد هنگام مدفوع یا بروز یبوست و دفع خروجی‌های سبز نشانه مشکلی در سیستم گوارش هستند که نیاز به رسیدگی دارد. متخصصان در برخی موارد، نیاز به انجام انواع آزمایش‌ تشخیصی مانند کولونوسکوپی هم پیدا می‌کنند. شاید پای ابتلا به انگل یا مشکلات و التهاب روده به میان باشد. برای شناسایی بهترین دکترها، به سامانه نوبت آنلاین دکتردکتر https://drdr.ir/)) مراجعه کنید. در آنجا، نظرات بیماران پیشین هر پزشک را بخوانید، امتیازاتش را بررسی کنید و به شکل اینترنتی، نوبت بگیرید.

نوشته‌های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *