آیا قهوه برای دیسک کمر مضر است؟ قهوه بخوریم یا نه؟
کمر درد مزمن، دیسک کمر و مشکلات ستون فقرات از رایجترین بیماریها در سراسر جهان بوده که افراد زیادی را تحت تاثیر قرار میدهد. این عارضهها میتوانند به نوبه خود تاثیر مستقیمی بر روی کیفیت زندگی گذاشته و کاملا ناتوانکننده باشند. درمانهای متعددی برای دیسک کمر در دسترس است که بیماران خودشان هم همیشه به دنبال روشهایی جایگزین برای بهبودی سریعتر هستند. نه تنها درمانهای دارویی، فیزیوتراپی، جراحی و آب درمانی، بلکه تغذیه هم تاثیر بسزایی در روند بهبودی دارد. همچنین مشکلات زمینهای هم در تشدید دیسک کمر بیتاثیر نیستند. سوالی اصلی اینجاست که آیا قهوه برای دیسک کمر مضر است یا خیر؟ موضوعی که علاقهمندان به قهوه نگران آن هستند و در ادامه بیشتر در مورد این مسئله صحبت خواهیم کرد. همراه ما باشید.
دیسک کمر و تاثیر آن بر زندگی افراد
قبل از اینکه در مورد تاثیر قهوه بر دیسک کمر صحبت کنیم بد نیست که کمی در مورد خود این بیماری بدانید.
دیسک کمر یکی از شایعترین مشکلات مربوط به ستون فقرات بوده که از دلایل اصلی آن میتوان به افزایش سن، پرت شدن از بلندی و زمین خوردن، آسیبهای ورزشی، سوانح رانندگی و اضافه وزن اشاره کرد.
این بیماری به دلیل وارد شدن فشار بیش از اندازه به دیسکهای بین مهرهای ایجاد میشود و این فشار منجر شده تا دیسکها از جای اصلی خود خارج شوند و به اعصاب و بافتهای مجاور استرس زیادی وارد کنند.
دیسک کمر بر جنبههای مختلف زندگی تاثیر میگذارد، از کار و زندگی شخصی گرفته تا ورزش و حتی غذا و نوشیدنی که هر روز میخورید.
افرادی که دیسک کمر دارند و از طرفی به قهوه هم علاقهمند بوده نگراناند که آیا این بیماری تاثیری در میزان و مصرف قهوه روزانهشان دارد یا خیر؟
قهوه و خاصیت ضدالتهابی آن
همانطور که میدانید التهاب عامل اصلی تشدید شدن تمامی بیماریها است. التهاب یا همان Inflammation نقش مهمی در شدید شدن دیسک کمر دارد.
مطالعات زیادی در مورد قهوه صورت گرفته که برخی بر این باورند این دانه و نوشیدنیهای حاصل از آن خواص آنتیاکسیدانی دارند و این میتواند التهاب را کاهش دهد یا از طرفی منجر به افزایش آن شود.
قهوه بسته به دز، نوع دانه قهوه و همچنین فیزیولوژی هر فرد میتواند خواص ضدالتهابی یا پیش التهابی داشته باشد. بنابراین نمیتوان شرایط را برای همه یکسان دانست.
قهوه دارای آنتی اکسیدانی به اسم اسید کلروژنیک است که این ماده میتواند اثرات محافظتی در برابر التهاب داشته باشد. البته این موضوع تنها زمانی صدق میکند که فرد میزان مناسب و ایدهآلی قهوه مصرف کند. از طرفی در صورتی که مصرف فرد بیش از اندازه باشد حتی ممکن است منجر به افزایش التهاب یا استرس اکسیداتیو شود که به طور ذاتی این مسئله دیسک کمر را بدتر میکند!
قهوه و تاثیر آن در مدیریت درد دیسک کمر
یکی از نگرانیهای اصلی افرادی که دیسک کمر دارند مدیریت و تحمل درد است. در این عارضه به دلیل وارد شدن فشار بیش از اندازه به اعصاب و بافتهای مجاور دیسک عموما بیماران درد زیادی تجربه میکنند.
نقش قهوه در مدیریت درد کمی پیچیده است. این نوشیدنی و مواد تشکیلدهنده آن میتواند برای کوتاه مدت به واسطه تحریک سیستم عصبی مرکزی و همچنین مسدود کردن گیرندههای آدنوزین درد را کمتر کند.
البته که باز هم این مسئله به فاکتورهای متعددی از جمله ژنتیک، تحمل افراد نسبت به کافئین و وجود شرایط پزشکی دیگر وابسته است.
در واقع ممکن است برخی افراد با مصرف کافئین و قهوه درد کمتری را تجربه کنند، از طرفی برخی دیگر ممکن است بعد از نوشیدن قهوه متوجه تشدید علائم و درد شوند.
موضوعی دیگری که باید به آن دقت کنید این است که قهوه میتواند ادرارآور باشد. در نتیجه در صورتی که فرد با مصرف مایعات و آب کافی این مسئله را متعادل نکند میتواند بهانهای برای کم آبی بدن شود. همانطور که شاید خودتان هم بدانید کم آبی میتواند کشش دیسکهای بینمهرهای را کاهش دهد و این موضوع احتمال تشدید شدن دیسک کمر و علائم مربوط به آن را بیشتر میکند. همانطور که میبینید همه چیز به یکدیگر مرتبط است.
قهوه و نقش آن در جذب کلسیم، سلامت استخوانها و کم خونی
یک تصور غلط و البته رایج در مورد مصرف قهوه تاثیر منفی آن بر جذب کلسیم است. این یعنی مصرف زیاد قهوه میتواند جذب کلسیم را کاهش دهد. البته که مطالعات دقیقتر نشان داده که تاثیر این مسئله بسیار ناچیز بوده و اثر چندانی بر روی سلامت و تراکم استخوانها ندارد. بنابراین این موضوع که قهوه بر روی جذب کلسیم و سلامت استخوانها تاثیر منفی میگذارد صحتی ندارد.
مورد دیگری که بد نیست بدانید تاثیر قهوه بر کمخونی و کاهش جذب آهن مواد غذایی است. اگر عادت دارید که بعد از هر وعده غذایی قهوه میل کنید باید حواستان باشد که این کار میتواند عواقبی داشته باشد. آیا کم خونی موجب کمردرد میشود؟ بله، کم خونی میتواند با کاهش میزان اکسیژن رسانی به بافتها، عضلات و قسمتهای مختلف بدن عملکرد صحیح آنها را مختل کند که در نتیجه آن دردهای عضلانی و استخوانی متعددی ظاهر میشوند.
در نتیجه آنمی (کم خونی) اندازه عروق خونی کمتر شده و آب بافتهای عضلانی هم کاهش پیدا میکنند. این موضوع قدرت عضلات و عملکرد عصب و عضله را مختل میکند که میتواند در نهایت منجر به بروز درد در ناحیه پشت و کمر شود.
میزان مصرف قهوه و تاثیر آن بر دیسک کمر
فراموش نکنید که مصرف بیش از اندازه هر چیزی میتواند مضر باشد. مهمترین مسئله در مورد مصرف قهوه میزان مصرف آن است. با اینکه مصرف کم و گاهبهگاه قهوه تاثیر منفی نمیتواند بر سلامتی دیسک داشته باشد اما زیادهروی در مصرف آن میتواند التهاب را تشدید کرده و درد بیماران را بیشتر کند. بنابراین بهترین کار این است که به زبان بدن خود گوش دهید و در صورت مشاهده درد بعد از نوشیدن قهوه، مصرف آن را کمتر کنید.
سخن پایانی
همانطور که دیدید نوشیدن قهوه برای افراد مختلف عوارض متفاوتی دارد و نمیتوان گفت که شرایط برای همه یکسان است. نکتهای که باید به آن دقت کنید این است که در صورت ابتلا به دیسک کمر حتما پیگیر راهکارهای درمانی باشید و در کنار توصیههای پزشک سبک زندگی سالم، ورزش مناسب و منظم، تغذیه مغذی و استراحت کافی هم داشته باشید.
به طور کلی رابطه بین مصرف قهوه و دیسک کمر چند وجهی است. بهترین کار حفظ تعادل در مصرف قهوه است. همچنین دقت کنید در صورتی که با نوشیدن قهوه علائم دیسک کمرتان بیشتر میشود نوشیدن آن را متوقف کنید. اگر در این زمینه به اطلاعات بیشتری نیاز دارید میتوانید از متخصص ستون فقرات یا پزشک ارتوپد کمک بگیرید.